Hur man färdas säkert på vintern med barn

Hvordan få en trygg biltur med barna om vinteren

Å være på biltur med barna om vinteren kan være en utfordring, siden tykke vinterklær kan redusere barnas sikkerhet i bilen. Dersom en ulykke skulle inntreffe – eller selv ved kraftig nedbremsning – kan bilbarnestolens internbelter være for slakke mot barnets kropp, så de ikke klarer å holde barnet trygt på plass slik de er ment å gjøre.

Det er noen ting du må huske på når du skal på biltur med barna om vinteren. Mens sikkerhetssystemer som antiskrens hjelper oss med å holde oss på veien og å kjøre tryggere, kan vi også aktivt øke barnas sikkerhet inni bilen.

Hvorfor er tykke jakker farlige når man er på biltur med barna om vinteren?

De fleste vinterjakker er fôret med materialer som dun eller fjær, noe som er designet for å holde barnet varmt ved å lage en tykk “luft-buffer” mellom barnet og de kalde omgivelsene.

Men når du setter barnet ditt i bilbarnestolen med en slik jakke på, kan den tykke jakken hindre deg i å få strammet internbeltene godt nok inntil barnets kropp.

Wie Sie Ihr Kind sicher Anschnallen im Winter

På dette bildet ser det ut som om internbeltene er godt strammet, og at de ikke kan strammes noe mer.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

Når vi beholder nøyaktig samme innstillinger av internbeltene, og tar av jakken, blir det tydelig at det var mye plass mellom barnets overkropp og internbeltene.

Hur man färdas säkert på vintern med barn

I kontrast viser dette bildet hvor stramme internbeltene skal være, når du sikrer barnet ditt riktig.

Dersom en ulykke skulle inntreffe, så barnet skyves ut av bilbarnestolen og inn i internbeltene, er kreftene så store at luften i jakken blir klemt ut. Resultatet er at barnet har for mye plass å bevege seg på, siden internbeltene ikke er stramme nok til å holde barnet trygt tilbake.

Derfor, når du er på biltur med barna om vinteren, vil vi oppfordre deg sterkt til å unngå at de har på seg tykke vinterjakker.

Wie Sie Ihr Kind sicher Anschnallen im Winter

Hva kan jeg gjøre for å forhindre at barnet mitt blir kaldt?

For å hjelpe deg når du er på biltur med barna om vinteren, har vi laget en liste med alternative måter å sikre at de er komfortable og varme.

1 – Bruk bilstolposer spesielt designet for baby-bilstoler

Bilstolposer, som Voksi® Move, er spesialdesignet for å brukes sammen med baby-bilstoler. Åpningene i ryggen og spesielt plasserte hull lar internbeltene i baby-bilstolen bli plassert på innsiden av posen, i korrekt posisjon. Siden slike bilstolposer er lukket utenpå internbeltene, blir det ikke lagt til noe tykt lag mellom barnet ditt og internbeltene.

2 – Legg en varmeflaske i bilbarnestolen 5-10 minutter før avreise (men fjern den selvfølgelig fra bilen før bilbarnestolen brukes)

Ved å legge en varmeflaske – eller ganske enkelt en plastflaske med varmt vann – i barnets bilstol fem til ti minutter før avreise, kan du på en enkel måte sikre at de ikke sitter på et kaldt underlag. I stedet får de ekstra varme fra underlaget. Dette forslaget fikk vi fra BeSafe bilbarnestol-brukere, tusen takk!

3 – Kle barnet i plagg laget av fleece og ull

Disse materialene har gode isolasjonsegenskaper uten å være særlig tykke, slik at internbeltene kan strammes godt.

4 – Ta på jakken “feil vei” etter at barnet er festet i bilstolen

Sett barnet i bilstolen uten jakke og fest beltene skikkkelig. Når barnet sitter godt fastspent, kan du ta på jakken feil vei ved å ta jakken over armene og legge jakken over overkroppen på barnet. På denne måten kan jakken fortsatt varme barnet uten å være i veien for internselene.

5 – Ta med et ekstra teppe i bilen

La barnet få lov til å kose seg med å bli pakket inn i et deilig teppe etter at de er spent godt fast i bilstolen. På den måten holder de varmen hele bilturen.

6 – Ta på barnet en poncho og legg bakdelen over bilstolen

Hvis barnet har på en seg en poncho, kan du plassere bakdelen over bilstolen og fremdelen over internbeltet. På denne måten holder barnet seg varmt uten at noen tykke lag forhindrer internbeltet å bli strammet skikkelig. Pass på at bakdelen av ponchoen ligger løst og ikke sitter fast noe sted.

Tusen takk for at du hjelper til med å spre dette viktige budskapet! Med din hjelp vil enda flere barn få en trygg biltur i de kalde vintermånedene.