FAQ

Her finner du svar på vanlige spørsmål om våre produkter

Byta till nästa bilstol

IZI FLEX FIX I-SIZE

 • Ja, med hoftebelteføringen plasseres hoftebeltet riktig over barnets kropp. Dette er den sikreste løsningen. Det forhindrer at barnet i verste fall kan skli under bilbeltet og ut av beltestolen, og gir også barnet en optimal sittestilling der bilbarnestol-skallet kan fungere optimalt. Ved bruk av iZi Flex FIX i-Size med hoftebelteføring, plasseres kjøretøyets hoftebelte over kroppens kraftigste og sterkeste deler – og ikke over den myke magen.

 • iZi Flex FIX i-Size er godkjent i henhold til UN R129-02 uten ekstra SIP+ eller SIP-bøyler (på siden mot midten av bilen). SIP-bøylene og SIP+ forbedrer ytelsen ved sidekollisjon og bør alltid brukes på kjøretøyets dørside. Kun når en tredje bilbarnestol brukes i kjøretøyets midtre sitteposisjon kan SIP-bøylen tas av – men bare på den siden som er inn mot midten av bilen, og ikke på dørsiden.

  Muligheten for å montere tre iZi Flex FIX i-Size-beltestoler på rad avhenger hovedsakelig av bilen og hvor ISOfix-festene er montert i bilsetet. Hvis det er mulig, bør du bruke ISOfix på alle tre bilbarnestolene. Dette er normalt bare mulig i biler med tre separate seter på andre seterad. Hvis det er mindre plass, eller hvis det bare er to ISOfix-fester og disse er plassert litt på sidene, kan du bruke BeSafe iZi Flex i-Size-bilbarnestolene med kun kjøretøyets belter – og uten ISOfix.

 • Hos BeSafe er vi alltid på utkikk etter de beste løsningene, og vi utformer våre barneseter for situasjoner i det virkelige liv – ikke bare for forhåndsdefinerte tester i et laboratorium. Våre erfaringer og tester har vist at SIP og SIP+ gir barnet bedre sikkerhet, fordi de reduserer belastningen på barnet betydelig ved en eventuell sidekollisjon. Selv om BeSafe iZi Flex FIX i-Size også er godkjent uten SIP+ og SIP-bøylene, bør du alltid strebe etter best mulig sikkerhet for deg selv og barnet ditt. Derfor anbefaler vi at du alltid bruker den avtakbare SIP-bøylen mot dørsiden, og også SIP+, såfremt det er nok plass.

 • I BeSafe er vi alltid på utkikk etter de beste løsningene, og vi utformer våre bilbarnestoler for situasjoner i det virkelige liv – ikke bare for forhåndsdefinerte tester i et laboratorium. Våre erfaringer og tester har vist at SIP og SIP+ gir barnet bedre sikkerhet, fordi de reduserer belastningen på barnet betydelig ved en eventuell sidekollisjon. Men BeSafe iZi Flex FIX i-Size er også godkjent uten disse. Du bør alltid strebe etter best mulig sikkerhet for deg selv og for barnet ditt. Derfor anbefaler vi også at du alltid bruker de avtakbare SIP-ene og SIP+ på iZi Flex FIX i-Size mot bildøren, såfremt det er nok plass.

 • BeSafe iZi Flex FIX i-Size er sertifisert både med og uten bruk av ISOfix-forankringen. Hvis ISOfix-forankringen er tilgjengelig, er det alltid bedre å bruke dette, da det sikrer bilbarnestolen bedre når det ikke er noe barn i stolen (og bilbeltet brukes ikke til å sikre setet uten barn i). Sikkerheten er så godt som lik både med og uten bruk av ISOfix-forankringen.

 • Ja, BeSafe iZi Flex FIX i-Size kan absolutt brukes uten at ISOfix er montert. Men når ISOfix er tilgjengelig, kan du bruke ISOfix til å sikre beltestolen optimalt også når ikke barnet sitter i den.

 • BeSafe iZi Flex FIX i-Size er konstruert for å gi optimal sidekollisjonsbeskyttelse ved bruk av energiabsorberende EPS-skum, SIP-bøyler og SIP+. Konstruksjonen trenger ingen SIR-konstruksjon for å sikre optimal ytelse ved en sidekollisjon.

 • BeSafe iZi Flex FIX i-Size har to hoftebelteføringer som innspenningspunkter for hoftebeltet. Dette er en ytterligere forbedring sammenlignet med BeSafe iZi Up FIX.

 • Ja, vi har utformet PAD+ slik at den enkelt kan monteres både på venstre og høyre side.

 • PAD+ monteres rundt kjøretøyets skulderbelte, så høyt som mulig – slik at den berører hodestøtten.

 • PAD+ bør alltid plasseres rundt kjøretøyets belte, mellom barnets bryst og hake. Dette gir best sikkerhet.

 • Formen til PAD+ er nøye utformet for barnets sikkerhet og komfort. Komforten forbedres ved å plassere en myk pute mellom halsen og den skarpe kanten på skulderbeltet. Sikkerheten forbedres ved å plassere en myk pute mellom haken og brystet for å dempe støtet fra haken mot brystet om en frontkollisjon skulle inntreffe.

 • PAD+ er en tilleggsfunksjon som forbedrer barnets komfort og sikkerhet, og skal alltid brukes med iZi Flex FIX i-Size. Setet leveres med én PAD+, som skal plasseres på kjøretøyets skulderbelte. Komforten forbedres ved at det kommer en myk pute mellom halsen og den skarpe kanten på skulderbeltet. Sikkerheten forbedres ved at det plasseres en myk pute mellom haken og brystet, for å dempe støtet fra haken mot brystet dersom en frontkollisjon skulle inntreffe. Hvis du flytter iZi Flex FIX i-Size fra et kjøretøy til et annet eller fra den ene siden av bilen til den andre, må du også flytte PAD+ med setet.

 • iZi Flex FIX i-Size tilbyr mange justeringsmuligheter, slik at den passer perfekt for barn mellom 100 og 150 cm. Beltestolen tilpasses også enkelt etter barnets høyde med et av håndtakene – det er ett håndtak på hver side, slik at setet kan justeres fra begge sider. Dette kan gjøres mens barnet sitter i bilbarnestolen, slik at du raskt kan justere den perfekt. Hodestøtten skal justeres slik at kjøretøyets setebelte føres gjennom skulderbelteføringene i 90 graders vinkel, over barnets skuldre. For å oppnå optimal sittestilling kan du også justere hvor tilbakelent iZi Flex FIX i-Size skal være. Dette må gjøres før du setter på setebeltet, for å unngå å få slakk i setebeltet. Setebeltet må også strammes godt. Når dette er gjort, vil hoftebelteføringen føre setebeltet i riktig posisjon over barnets kropp.

 • ‘i-Size’-regelverket er et sett med regler for bilbarnestoler, som reguleres av FN. Dette er det nyeste regelverket for bilbarnestoler, og inneholder krav som skal gjøre det enklere og sikrere å kjøpe riktig bilbarnestol til barnet. i-Size-reglementet stiller strengere krav enn tidligere regelverk og skal også gjøre det enklere for brukerne å finne en bilbarnestol som passer i deres bil.

 • Barnet bør sikres i en beltestol så lenge som mulig, til barnet når en høyde på 150 cm. Sjekk også trafikkforskriftene som gjelder i ditt land. Noen land begrenser bruken til barnet når en høyde på 135 cm høyde, mens andre land krever bruk til barnet er 150 cm.

 • BeSafe iZi Flex FIX i-Size er sertifisert i henhold til UN R129-02, i kategorien “i-Size-beltestol”, med størrelsesbegrensninger i bredden på 44 cm. Dette skal garantere at barnesetet passer i alle i-Size-merkede kjøretøyseter, og også i alle ISOfix-merkede kjøretøyseter. Beltestolen i kategorien “i-Size-beltestol” kan kun brukes til barnet er 135 cm. BeSafe iZi Flex FIX i-Size er også sertifisert i henhold til UN R129-02 i kategorien “Specific vehicle” for barn mellom 135 og 150 cm stående høyde.

  I noen kjøretøy kan bruk med barn over 135 cm føre til at beltestolens hodestøtte kommer i kontakt med deler av bilens interiør. Dette er typisk for sportsbiler, men svært sjelden i familiebiler. BeSafe anbefaler å prøvemontere bilbarnestolen på alle sitteplasser der det skal brukes, og kontrollere montering, tilgjengelig plass i kjøretøyet og plassering av barnet, for å sikre at bilbarnestolen passer for ditt bruk.

 • I UN r129-reglementet («i-Size«) er klassifiseringen av bilbarnestoler endret fra vekt i kilogram til barnets stående høyde i centimeter, siden foreldre ofte vet mer nøyaktig hvor høye barna deres er. Dette gjør det enklere å velge den rette (og tryggeste) bilbarnestolen. iZi Flex FIX i-Size er designet for å sikre et barn på en svært god måte gjennom hele høyde-intervallet, uavhengig av den ISOfix-relaterte vektbegrensningen.

RÅD FRA BESAFE

SIKKERHET I BIL

 • Tykke vinterklær bør ikke brukes under selene på stolen. Dersom det skjer en ulykke, vil tekstilene klemmes sammen og skape et rom mellom barnet og selen. Det vil si at selene ikke vil oppnå ønskelig grep rundt barnet.

 • I noen biler sitter ISOfixfestene veldig dypt. Det kan da være lurt å holde basen i ca 45 graders vinkel i det den klikkes inn. Dette gir bedre tilgang til festene. Vær obs på at dype ISOfixfester kan gi basen en uheldig vinkel. I ekstreme tilfeller kan det da være bedre å montere uten base.

 • Internbeltene skal være så stramme som mulig, det skal maks være plass til to fingre mellom barnekroppen og internbeltene. Det er svært viktig med stramme internbelter, spesielt ved fremovervendte bilstoler.

 • Etter at den bakovervendte bilstolen er montert, skyves forsetet tilbake slik at det er i kontakt med bilstolen, for å hindre at bilstolen slås inn i forsetet i tilfellet av kollisjon. Dersom dette ikke er mulig å få kontakt mellom forsetet og bilstol skal avstanden være minst 25 cm.

 • Løse internbelter kan være livsfarlig, særlig ved fremovervendt bilstol. Beltene må strammes godt, eventuelt kan beltesamler benyttes for å holde beltene sammen.

 • ISOfix er et system for festing av bilstoler i bil. Det består av to solide metallhaker som befinner seg mellom rygg- og sittedelen i bilstolen. Bilstoler med ISOfix har to ISOfixarmer som klikkes inn i disse metallhakene. I tillegg har barnestolen et tredje støttepunkt vanligvis i form av et støtteben som lener mot bilgulvet.

  Bilstoler med ISOfix er gjennomgående svært enkle å montere, noe som gir sterkt redusert risiko for feilbruk. Erfaringsmessig er en stor andel av tradisjonelle bilstoler feilmontert og en feilmontert bilstol kan være en falsk trygghet. ISOfixsystemet gir økt sikkerhet, siden risikoen for feilmontering er minimal.

 • Bilstolens vinkel, når den er montert, varierer med bilstolens vinkel og form. I utgangspunktet bra å sitte så rett som mulig i tilfellet av kollisjon (fordi kreftene fra kollisjonen da fordeles jevnere utover kroppen).

  Sitter barnet derimot for opprett, vil hodet falle framover. Dette løses best ved å montere bilstolen så stramt at noe av luften i polstringen (og dermed den uheldige vinkelen/formen) fjernes: ta ut krykkelåsen på støttebeinet. Legg en hånd på toppen av bilstolen og press kraftig slik at støttebeinet blir et hakk eller to kortere. Etterstram med skralle (og forankringsseler, dersom det er en beltemontert bilstol) slik at støttebeinet er plantet godt i gulvet og stolen står helt fast. Sett deretter i krykkelåsen igjen. Start ev. monteringen forfra.

 • Barn er betydelig mykere enn oss voksne og lider ikke av å sitte med bøyde ben. Det viktigste er å beskytte barnets hode og nakke. La derfor barnet sitte i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig.

UN R129 (FASE 1)