ER DET FARLIG AT BARNET MITT FALLER FREMOVER MED HODET NÅR DET SOVNER I BILSTOLEN?

BeSafe får til stadighet henvendelser fra bekymrede foreldre som lurer på om det utgjør en sikkerhetsrisiko at hodet til barnet faller fremover når barnet sovner i bilstolen. Frank D. Lilleheil, Manager Export & Product Development i BeSafe har svart på dette.

«Det er en kjensgjerning at bakovervendte stoler kan ha en begrenset liggestilling i enkelte biler, avhengig av helningsvinkel på bilens sete, samt plasseringen av bilens ISOfix fester. Vedrørende helningsvinkel på bilens baksete finner vi opptil 13 grader forskjell mellom ulike biler. Dette har konkret innvirkning på barnestolens maksimale liggestilling» sier Frank D. Lilleheil, Manager Export & Product Development i BeSafe. «Vi anbefaler at barnestolen alltid skal prøves ut i bil sammen med barn for å sikre at stolen passer.»

Det finnes ikke dokumentert belegg for at det vil være skadelig for barnet om hodet henger fremover. Dette var diskutert senest siste uke på VTI i Sverige, som er ledende forskningssenter for trafikksikkerhet i Norden. Trafikkforskerne bekreftet at man ikke kjenner tilfeller hvor dette har utgjort en sikkerhetsrisiko for barnet.

«Vi har forståelse for at foreldre reagerer emosjonelt i slike tilfeller, men antar at hvis sittestilling med hodet lutende fremover er ubehagelig for barnet vil barnet reagere med gråt» avslutter Lilleheil.